ساخت و ساز فرآیندی پیچیده و چند مرحله ای است که به دانش، مهارت و تجربه ی زیادی نیاز دارد. در این میان، آشنایی با فوت و فن های ساختمان سازی می تواند نقش مهمی در ارتقای کیفیت ساخت و ساز، کاهش هزینه ها و افزایش ایمنی پروژه ایفا کند.
در این مقاله ما قصد داریم، پنج تا از بهترین کتاب ها در حوزه عمران و ساختمان سازی را به شما معرفی کنیم همراه ما باشید .
کاربردی ترین کتاب هایی که یک مهندس عمران باید آن را بخواند
1.کتاب فوت و فن های ساختمان سازی از تخریب تا تحویل :
خلاصه کتاب: معمولا قبل از گودبرداری و احداث ساختمان جدید، لازم است ساختمان قدیمی قبلی به نحو مناسب تخریب و ضایعات آن به بیرون از کارگاه انتقال یابد. این عملیات پس از اخذ مجوزهای لازم و قطع کلیه انشعابات، بررسی شرایط پایداری سازههای مجاور و محصور کردن و ایمن سازی پروژه به دو روش عمده دستی و مکانیکی قابل انجام است. همچنین روشهای دیگری نظیر استفاده از چاشنیهای انفجاری نیز وجود داشته که جز در موارد خاص و لحاظ تمهیدات ویژه مورد استفاده قرار نمیگیرد.
در روش مکانیکی کلیه عملیات اجرایی توسط ماشین آلاتی نظیر بیل مکانیکی، پیکور و قیچی هیدرولیک انجام میشود. سرعت بالاتر، هزینه بیشتر و ایجاد ارتعاش زیاد از ویژگیهای این روش است. لیکن در روش دست، عملیات تخریب توسط عوامل انسانی انجام شده و نخالهها توسط ماشین آلات، بارگیری و به بیرون از کارگاه منتقل میشوند. هزینه کمتر، سرعت پایینتر ایمنی بیشتر در صورت رعایت نکات فنی از ویژگیهای روش دستی است.
2.کتاب دستیار مهندسان مجری و ناظر
خلاصه کتاب: این مجموعه سه جلدی بعنوان دستیار مهندسان مجری و ناظر در اجرا و نظارت ساختمانهای فولادی و بتنی میباشد و کلیه مراحل ساخت و ساز را از تخریب تا تحویل با توضیحات کامل و تصاویر مختلف بصورت مبسوط تشریح کرده است.
در جلد اول به تشریح و ارائه نکات مراحل اولیه اجرای ساختمان « از عقد قرارداد تا پایان اجرای فنداسیون » پرداخته شده است.
3.کتاب مهارت های ضروری اشتغال در مهندسی عمران
خلاصه کتاب: یکی از پرفروش ترین و بهترین کتاب های مهندسی عمران که بسیاری از دانشجویان و فارغ التحصیلان مهندسی عمران آن را مطالعه می کنند، کتاب مهارت های ضروری اشتغال در مهندسی عمران است. این کتاب با توجه به نیاز دانشجویان به توضیح و تبیین مهارت های نرم و مهارت های اجرایی پرداخته است.
این کتاب از ضروری ترین کتابهای موردنیاز مهندسی عمران و افرادی است که قصد انتخاب این رشته را دارند. با خواندن این کتاب بهترین تعریف از مهندسی عمران را دریافت میکنید، با مهمترین مهارت هایی که برای خواندن این رشته موردنیاز است آشنا میشوید و جزئیات کاملی از این رشته دریافت میکنید.
موارد دیگری که در این کتاب معرفی شدهاند، شامل نحوه نوشتن رزومه، روش پیدا کردن شغل مناسب، آموزش نکات مهم برای مصاحبه، نحوه رفتار در محیط کار، برخورد با همکاران و باید و نبایدهای بسیار مهم و ضروری در این رشته معرفی میشوند. وجود و مطالعه این کتاب یک امر بسیار ضروری است، چرا که محیط دانشگاه ها در ایران به گونه ای است که دانشجویان از نظر علمی بسیار غنی هستند و نیازمند اطلاعاتی در زمینه مهارت های اجرایی هستند.
4.کتاب تخریب، گودبرداری و سازه های نگهبان
خلاصه کتاب: تخریب، گودبرداری و سازه نگهبان از اولین مراحل شروع ساختمانسازی، در صورت وجود بنای قدیمی که دارای اثرات متعددی است و به همین خاطر حائز اهمیت و دقت فراوان است. عدم دقت در این موضوع میتواند خسارات جبران ناپذیری به کارکنان، املاک و وسایل نقلیه و رهگذران و مجاوران داشته باشد. متاسفانه از دید تدوین کنندگان متون قانونی ساختمان، بحث تخریب جدی گرفته نشده است. البته در مبحث ۱۲ مقررات ملی ساختمان و نشریه ۵۵ سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور (مشخصات عمومی کارهای ساختمانی) و آیین نامه حفاظت کارگاههای ساختمانی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مطرح شده ولی بسیار اندک و بیشتر پیرامون ایمنی آن، مباحثی مطرح شده است ولی در مورد جزئیات و روشها و… صحبتی به میان نیامده است. در صورتیکه در کشورهای پیشرفته علاوه بر این، نتایج، آثار اجتماعی، اقتصادی و حتی زیست محیطی آن نیز بررسی شده است. در سالهای اخیر شاهد بررسیهای متعددی در زمینه گودبرداری و سازه نگهبان هستیم و امیدواریم این امر مورد احتمام مسئولین امر قرار گرفته تا شاهد تخریبهای اصولی و گودبرداریهای ایمن و با کمترین هزینه انسانی و مالی باشیم.
5.کتاب آموزش نقشه خوانی ساختمان
خلاصه کتاب:اصولاً نقشه یک زبان فنی و تخصصی به شمار رفته و هر پروژه توسط نقشههای آن معرفی میگردد. لذا فهم صحیح از نقشههای یک پروژه اولین قدم در اجرای دقیق و اصولی آن به شمار میرود. لیکن متاسفانه عدم توانایی در قرائت نقشهها یکی از ضعفهای مشهودی است که مخصوصاً در سالهای اولیه فارغالتحصیلی گریبانگیر بسیاری از مهندسان جوان بوده و موجب کاهش اعتماد به نفس، افت عملکرد و عدم امکان مدیریت مقتدرانه عوامل اجرایی میگردد.
عدم آشنایی مهندسان با اصول نقشه خوانی چه معضلاتی را بوجود میآورد؟
عدم آموزش موارد مقتضی در سرفصلهای آموزشی در کنار بیاطلاعی بعضی مهندسان ناظر و مجری از نکات تخصصی مربوطه موجب بروز خطاهای اجرایی فاحش، نظارت صوری و بالطبع مشکلات زیادی در اجرا و بهرهبرداری از پروژههای عمرانی میگردد. به جرأت میتوان ادعا نمود که بسیاری از معضلات مذکور معلول برداشت غلط مهندس مجری و عوامل اجرایی از نقشهها است. بروز مشکلات جدی نظیر اجرای اشتباه نقشهها، تخریب و دوبارهکاری آیتمها، تاخیر در اتمام پروژه، افزایش هزینهها، کاهش ایمنی لرزهای و تاثیر منفی بر شرایط بهرهبرداری از سازهها تنها بخشی از مصائب موجود است.
کلام پایانی
بهترین روش کسب مهارت و تجربه در مهندسی عمران، مطالعه منابع مختلف در دروس تخصصی است. همانگونه که یک دانشجو از تجربیات استادان و مربیان خود در محیط آموزشی خود بهره میبرند، میتوانند از علم و سال ها تجربیات بهترین مدرسان در قالب کتاب های آموزشی بهره ببرند و در جهت تکامل دانش خود در رشته مهندسی عمران گامهای بلندتری بردارند.