به قراردادی که بین کارفرما و پیمانکار بر اساس تعهدات طرفین نوشته می شود، قرارداد پیمانکاری ساختمان می گویند. در این قرارداد کارفرما به پیمانکار سفارش میدهد تا برای او خدماتی را ارائه دهد، مثلاً ساخت یک ساختمان، انجام یک پروژه خدماتی یا تولید یک محصول خاص این قرارداد، حاوی اطلاعات بسیار مهمی است که جزئیات پروژه را به دقت مشخص می کند. بنابراین با امضای آن توسط کارفرما و پیمانکار، حق و حقوق طرفین حفظ می شودطبق این قرارداد، پیمانکار باید در زمان مشخص شده وظایف خود را به اتمام برساند؛ کارفرما نیز باید مبلغ قرارداد را به پیمانکار پرداخت کند.
در مقاله های بعد در مورد اینکه پیمانکار کیست و وظیفه او چیست به طور مفصل توضیح خواهیم داد با ما همراه باشید .
مراحل نوشتن یک قرارداد پیکانکاری
مرحله اول: تهیه پیش نویس قرارداد
مرحله دوم: مذاکره با پیمانکار
مرحله سوم: امضاء طرفین
آیتم هایی که باید در قراردادهای پیمانکاری براساس شرایط عمومی پیمان ذکر شود چیست؟
شرایط عمومی پیمان مجموعهای از مفاد و قوانین است که برای اجرای پروژههای ساختمانی و عمرانی استفاده میشود. این شرایط عمومی معمولاً به صورت استاندارد توسط سازمانها، انجمنها یا موسسات مربوطه تهیه و منتشر میشوند و میتوانند توسط طرفین قرارداد (پیمانکار و مالک) در قراردادهای خود به عنوان قسمتی از شروط قرارداد استفاده شوند.
• اطلاعات طرفین: شامل نام و مشخصات کامل کارفرما و پیمانکار، آدرس و شماره تماس
• موضوع قرارداد: شرح دقیق پروژه و محل اجرای آن
• مبلغ قرارداد: تعیین مبلغ total قرارداد و نحوه پرداخت آن (مثلاً به صورت علیالحساب، پس از اتمام هر مرحله از کار و …)
• مدت قرارداد: تعیین تاریخ شروع و پایان پروژه
• تعهدات پیمانکار شامل انجام کار مطابق با نقشهها، مشخصات فنی و اسناد مناقصه، ارائه تضمین حسن انجام کار، رعایت مقررات ایمنی و فنی کار
• تعهدات کارفرما شامل پرداخت مبلغ قرارداد طبق برنامه زمانبندی، تأمین مصالح و تجهیزات مورد نیاز (در صورت توافق)، نظارت بر حسن انجام کار
• موارد فورس ماژور: شرایطی که خارج از کنترل طرفین بوده و باعث عدم انجام تعهدات میشود (مانند بلایای طبیعی، جنگ و…)
• حل و فصل اختلافات: تعیین مرجع برای حل و فصل اختلافات احتمالی
• فسخ قرارداد: شرایطی که هر یک از طرفین میتوانند قرارداد را فسخ کنند
• امضاء و مهر: امضاء و مهر طرفین قرارداد و دو شاهد
توجه داشته باشید فسخ قرارداد باید در شرایطی باشد که دلایل آن شفاف سازی شود. طرفین بدون ارائه دلیل موجه و معقول، نمی توانند قرارداد را فسخ کنند.
در صورتی که یکی از طرفین تعهدات خود را کامل و صحیح انجام ندهند، طرف مقابل می تواند قرارداد را کلا فسخ کند. همچنین بروز شرایط غیرقابل پیشبینی که بر اجرای پروژه تاثیر بگذارد، می تواند منجر به فسخ قرارداد شود.
البته توجه کنید، طرفی که قرارداد را فسخ می کند، باید خسارت طرف مقابل را به صورت عادلانه و منصفانه پرداخت کند. به همین دلیل است که می گوییم قرارداد با حضور وکیل تنظیم و فسخ شود.
برای فسخ قرارداد باید ابتدا درخواست خود را به صورت کتبی و رسمی به طرف مقابل اعلام کنید. سپس خسارت به صورت عادلانه توسط طرفین تخمین زده می شود. در نهایت اقدامات لازم را برای پایان دادن به قرارداد انجام دهند. این اقدامات به تخلیه کارگاه، تحویل زمین و… مربوط می شود.
انواع شرایط پرداخت قرارداد پیمان
مقاطعه های کاری در ساختمان، یک نوع نیستند؛ بلکه بسته به روش اجرا، نحوه محاسبه و پرداخت به 6 دسته زیر طبقه بندی می شوند. انتخاب نوع قرارداد بر عهده کارفرما و پیمانکار است و هر کدام ویژگی های متفاوتی دارند که در این مقاله به اختصار به آن اشاره شده :
- قرارداد پیمان مدیریت یا مدیریت پیمان (درصدی)
- قرارداد پیمانکاری امانی (تک عاملی)
- قرارداد پیمانکاری دستمزدی
- قرارداد پیمانکاری ساختمان مقطوع
- قرارداد پیمانکاری ساختمانی بدون مصالح
- قرارداد پیمانکاری ساختمانی با مصالح
در مقاله های بعد به طور کامل در مورد هر کدام از این پرداخت ها به طور کامل توضیح خواهیم داد
همراه ما باشید .